3D printmarkt

3D printing industry: rode cijfers én optimisme bij Stratasys en 3D Systems

Hoe staat de 3D printing industry ervoor? De twee marktleiders hebben beide afgelopen kwartaal rode cijfers in de boeken geschreven. Ze zagen de verkopen van 3D printers dalen, een tot voor kort ongekend fenomeen in deze sector. Toch blijven zowel 3D Systems als Stratasys positief over de toekomst. Niet zonder reden.

 

Onderzoek: toename aantal producten designed for additive manufacturing

Stratasys heeft het 3e kwartaal afgesloten met een netto winst van 0,7 miljoen dollar (non GAAP). Tel je de afschrijving op onder andere Makerbot mee (GAAP resultaten) dan loopt het verlies op tot 938 miljoen dollar. In het voorbije kwartaal verkocht Stratasys 5467 3D printers, praktisch een halvering. Daarmee laat Stratasys nu al voor het 4e achtereenvolgend kwartaal een daling van het aantal verkochte systemen zien. Nauwelijks beter gaat het bij 3D Systems, dat onlangs nog topman Avi Reichental zag opstappen. De omzet daalde met 9%; zelfs bij gelijke wisselkoersen nam de omzet met 3% af. Het netto verlies is 32,2 miljoen dollar (GAAP). Non-GAAP perst het bedrijf er nog een winst uit van 8 ton.

 

Stratasys ziet nog veel groeikansen in de rapid prototyping markt.
Stratasys ziet nog veel groeikansen in de rapid prototyping markt.

Stratasys: groei in rapid prototyping

Waar komt dan toch het optimisme vandaag voor de langere termijn? Het eerste argument dat David Reis, CEO van Stratasys, aandroeg tijdens de toelichting op de cijfers is dat hij een groot groeipotentieel ziet in rapid prototyping. Je zou denken dat de technologie daar al lang en breed wordt ingezet, maar dat is blijkbaar niet zo. Een recent onderzoek door Stratasys toont aan dat in rapid prototyping jaarlijks zo’n 10 tot 15 miljard dollars omgaan wereldwijd. Toch kent 3D printen hier slechts een marktpenetratie van 23%. Dat schept dus groeikansen. De tweede pijler onder het optimisme is het ecosysteem waarmee Stratasys deze week op Formnext nadrukkelijk naar buiten treedt. Naast de 3D printers zelf, de materialen, is Stratasys ook actief in direct manufacturing, consulting, design en werkt men in toenemende mate samen met strategische partners zoals PTC en sinds kort Adobe.

 

Minder Makerbot, meer dure 3D printers

De derde reden voor het optimisme is dat men weliswaar minder 3D printers heeft verkocht, maar dat dit vooral komt door de forse daling van het aantal Makerbotprinters dat over de toonbank gaat. De verkopen van de duurdere systemen neemt namelijk al een aantal kwartalen achter elkaar toe. Ook vanuit Stratasys Direct Manufacturing is de professionele markt de afgelopen maanden onderzocht. Men heeft 700 designers, engineers en managers ondervraagd om te achterhalen welke thema’s er spelen als het om additive manufacturing gaat. Wat blijkt: velen van hen verwachten de komende drie jaar dat steeds meer onderdelen ontworpen zullen worden specifiek voor additive manufacturing. De hoogste groeiverwachtingen voorspelen ze in gereedschappen, modellen, test en 0-serie producten en ook in het 3D printen van functionele onderdelen die in producten toegepast worden.

 

3d systems
Het accent ligt op het samenspel tussen software en 3D printer.

3D Systems: lichtpuntjes zoals medische industrie

Ook 3D Systems zegt in een toelichting dat men nog steeds lichtpuntjes ziet in de moeilijke markt. Deze lichtpunten zijn er voor deze fabrikant vooral in de medische industrie, in 3D software en in services. De omzet in de medische industrie is bijvoorbeeld dit jaar met 15% gegroeid. Een recente samenwerking met MirrorMe3D moet ervoor zorgen dat de 3D printtechnologie onder andere meer bij cosmetische chirurgie ingezet gaat worden. Daarnaast denkt 3D Systems dat men de problemen met de metaalprinters definitief heeft opgelost. Momenteel wordt de nieuwe ProX320 getest, een 3D metaalprinter van de volgende generatie waar de Amerikanen nogal wat van verwachten. Onlangs nog kondigde het bedrijf een samenwerking aan met Methods Machine Tools. Dit is een van de grootste dealers van CNC-machines in de VS met zo’n 30.000 klanten. De samenwerking is vooral gericht op de 3D metaalprinters. Mark William Wright, COO, ziet onder andere in het 3D metaalprinter volop kansen.

 

Eveneens eco-systeem

Hoewel niet met zoveel woorden gezegd, zie je ook dat 3D Systems bezig is een eco-systeem op te bouwen. Met GibbsCam heeft men de programmeersoftware in huis gehaald. De softwareactiviteiten, waar nu ook het Duitse Cimatron deel van uit maakt, zijn nu de snelst groeiende activiteit van 3D Systems.

 

Goede kaspositie

Bezorgdheid dus bij de twee marktleiders over de resultaten op korte termijn, die onder druk blijven staan. Maar optimisme over de toekomst. Echt zorgen hoeven ze zich nog niet te maken. 3D Systems had op het einde van het 3e kwartaal nog 157,5 miljoen dollar in kas en voor 138,2 miljoen aan voorraden. Stratasys heeft nog altijd 262 miljoen dollar in kas, 140 miljoen dollar aan voorraadproducten en een netto werkkapitaal van 430 miljoen dollar.

Stratasys en 3D Systems exposeren deze week op Formnext in Frankfurt.

 

 

Back to top button