3D printmarktApplications

3D Printing in Business: businessinnovatie met 3D printen

De grootste uitdaging voor 3D printen zit momenteel aan de businesskant. Hoe vermarkt je de nieuwe maaktechnologie? Precies daarop richten de initiatiefnemers van 3D Printing in Business zich op 10 mei. Achter deze dag gaan een veel breder project en ambitie schuil.

 

Inspiratie-event startschot voor breder Limburgs project voor businessontwikkeling rond 3D printen

Initiatiefnemers voor dit evenement in Maastricht zijn enkele marktpartijen, zoals Daemen 3D projecten, MaukCC, Etoile Maastricht, Ride2, 3D Maastricht, de gemeente Maastricht en Maastricht University School of Business Economics. Zij zien dat veel bedrijven en organisaties worstelen met de vraag hoe je 3D printen succesvol inzet in een bestaand of vooral nieuw businessmodel. Daarom hebben ze samenwerking gezocht met het Limburg Economic Developtment (LED)-programma en organiseren ze op 10 mei een themamiddag en -avond waarbij de nadruk ligt op succesvolle businessmodellen voor 3D printen in zowel de health en care sector, de creatieve sector en smart industry. “We willen vooral ondernemers aan het woord laten die over hun businessmodel rond 3D printen kunnen vertellen”, legt Noël Daemen samen met Rik Theunissen en Jos Scheepers enkele van de initiatiefnemers, uit. De focus op commerciële toepassingen maakt dit event juist uniek. Hun ambities reiken verder dan dit evenement.

 

3D Printing Maastricht
Noël Damen (links) samen met Rik Theunissen. Samen met Jos Scheepers en enkele anderen hebben ze het initiatief genomen voor het evenement 3D Printing in Business.

 

MKB-ondernemingen ondersteunen

Het creëren van economische waarde van nieuwe technologie hangt immers af van de nieuwe diensten en toepassingen die tot stand komen. De initiatiefnemers merken dat de impact van 3D printen nog te onbekend is; het ontbreekt ondernemers aan inzicht in de commerciële mogelijkheden en veel MKB ondernemers hebben niet de middelen die hen toegang biedt tot R&D om deze nieuwe business te ontwikkelen. Daarom hebben ze met steun van steun van het LED-programma het project 3D Printing Maastricht opgezet. In dit project gaan ze een laagdrempelig platform opzetten, dat MKB-ondernemers ondersteunt. Zo kan gezamenlijk de markt voor 3D printen ontwikkeld worden. Want kansen zijn er genoeg om met de disruptieve printtechnologie nieuwe markten te ontwikkelen, denken de initiatiefnemers. Denk aan gepersonaliseerde hulpmiddelen voor in de zorg, prototyping van onderdelen, tooling, branding van consumentenartikelen en de productie van kleine series.

 

Brug slaan naar R&D op campussen

Limburg kent inmiddels meerdere campussen, waaronder Brightlands Chemelot Campus waar veel aan materiaalontwikkeling voor 3D printen wordt gedaan, en de Health Care Campus in Maastricht (lees het artikel De 3D provincie) . De initiatiefnemers van 3D Printing Maastricht willen met hun concept een brug slaan vanuit het MKB naar deze campussen en de ontwikkelingen die hier plaatsvinden. Het platform wil schakels tot stand brengen tussen onder andere het Center for Additive Manufacturing op Brightlands Chemelot Campus en de bedrijven uit de nieuwe economie. De doelgroep zijn zowel het bestaande MKB als start-ups. Zij moeten vanuit 3D Printing Maastricht niet alleen ondersteuning krijgen in de businessontwikkeling, maar ook kunnen terugvallen op shared facilities in de regio, vinden Noël Daemen Rik Theunissen en Jos Scheepers.

 

3dmaastrichtEvent op 10 mei

Heel concreet wordt een en ander op 10 mei. Tijdens de Maastricht Entrepreneurweek van Maastricht University vindt op 10 mei ’s middags en ’s avonds 3D Printing in Business plaats. Het evenement is bedoeld voor zowel ondernemers die de kansen van 3D printen erkennen en toepassingen zoeken, als entrepreneurs en innovatieve start ups. Om alle deelnemers in de juiste stemming te brengen, trapt Jef Staes de bijeenkomst af met een presentatie over 3D en innovatie. Daarna zijn er 9 pitches van elk 5 minuten door lokale entrepreneurs in de 3D print industrie. Deze worden gevolgd door 3 DeepDives workshops. Hierin worden concrete voorbeelden getoond hoe 3D printen een business kan helpen verbeteren of innoveren of zelf tot heel nieuwe verdienmodellen leiden. Ondernemers uit de creatieve industrie, health & care en smart industry presenteren hun aanpak en hoe zij hun business innoveren middels 3D printen. Deze ondernemers zijn niet de ondernemers die bijvoorbeeld investeren in 3D printsystemen, maar juist hun klanten. Sprekers zijn onder andere Martijn Joris van Twikit en Maikel Beerens van Xilloc. De afsluitende keynote lezing wordt gegeven door Frank Schoenmakers van Frank & Frens, een industrieel ontwerpbureau. De bijeenkomst wordt afgesloten met een netwerkevent. 3D Printing Maastricht vindt plaats in het voormalige Sphinxgebouw in de Maastrichtse Boschstraat. Hier vind je alle informatie en kun je toegangskaarten kopen.

 

Back to top button