Materials

3D printen met TPU met spuitgieteigenschappen

Het Duitse Lehmann & Voss brengt samen met Bayer een TPU op de markt dat dezelfde eigenschappen heeft als spuitgietmateriaal, maar wel geschikt is voor 3D printen.

 

Lehmann & Voss: sleutel voor doorbraak ligt in materialen

Marcus Rechberger van Lehmann & Voss presenteerde het materiaal onlangs tijdens Materialise World Conference in Brussel. Hoewel hij daar een kritisch verhaal over additive manufacturing afstak, is hij in principe wel enthousiast over 3D printen. De sleutel voor een doorbraak ligt volgens hem vooral in de materialen, gevolgd door een doorontwikkeling van de machines.

 

Het materiaal heeft dezelfde eigenschappen als een TPU voor spuitgiettoepassingen, maar is geschikt voor 3D printen.
Het materiaal heeft dezelfde eigenschappen als een TPU voor spuitgiettoepassingen, maar is geschikt voor 3D printen.

 

Bayer TPU

Het TPU dat hij toelichtte is een ontwikkeling van Bayer, specifiek voor 3D printen. Het gaat om een poeder voor lasersinter machines.“Dit materiaal heeft dezelfde eigenschappen als het TPU dat we kennen van het spuitgieten. Het is een amorf materiaal en kent dus niet de problemen van de semikristallijne poeders. Het materiaal heeft geen last van temperatuursinvloeden en kan in een continu proces worden gebruikt.” Dat laatste is essentieel, denkt hij. Hoe wil je lasersinteren industrieel toepassen als het materiaal niet bestand is tegen warmte?

 

Machine-ontwikkeling

De Duitser vindt namelijk dat de huidige lasersinter machines en materialen nog onvoldoende geschikt zijn voor serieproductie. De tekortkomingen zitten in de lage graad van automatisering en de materialen. De juiste machine kan, zo denkt Rechberger, in een jaar tijd ontwikkeld worden als iemand een budget van 1 miljoen euro op tafel legt. “Daarmee kunnen we een prototype bouwen van een machine voor een continu printproces.” En dan heb je een serieus alternatief voor het spuitgieten.

 

 

Back to top button