3D printmarkt

3D printen ‘enabler’ voor duurzame lokale productie

Het disruptieve karakter van 3D printen zit niet zozeer in de technologie zelf, maar in de gevolgen voor businessmodellen en hele waardeketens. Lokale, materiaal besparende productie met een kleine ecologische voetafdruk gaat dankzij 3D printen een veel grotere rol spelen, verwacht Mario Fleurinck. De voormalige CEO van Melotte leidt tegenwoordig onder andere Innocrowd en is lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Fraunhofer IWU.

 

Mario Fleurinck schetst op Rapid.Tech zijn visie op maken in de stad

Mario Fleurinck is dit jaar een van de keynote sprekers op Rapid.Tech, het 3D print evenement in het Duitse Erfurt. De Vlaamse ondernemer heeft van Melotte met succes een digitale fabriek gemaakt. Na zijn vertrek eind 2014 besteedt hij weer veel aandacht aan Innocrowd, een wereldwijde netwerkorganisatie van digitale fabrieken die vooral op een duurzame wijze willen produceren.

 

mario Fleurinck
Mario Fleurinck: 3D printen en duurzaam produceren sluiten naadloos op elkaar aan.

 

Duurzame ecosystemen

3D printen speelt een sleutelrol in de duurzame productiemodellen, denkt Mario Fleurinck. Hij is er van overtuigd dat de wereld tegen enorme problemen gaat aanlopen als we blijven produceren zoals we dat nu doen. Niet alleen de CO2-uitstoor moet omlaag, we zullen efficiënter met grondstoffen moeten omgaan en afval zal verminderd en hergebruikt moeten worden. Terugdringen van het waterverbruik staat bij hem net zo hoog op de agenda. Laten die zaken nu allemaal goed te realiseren zijn als je op basis van additive manufacturing nieuwe businessmodellen en ecosystemen ontwikkelt. Die visie presenteert hij tijdens Rapid.Tech.

 

De mens centraal

Mario Fleurinck ziet mogelijkheden om in steden nieuwe ecosystemen op te zetten. 3D printen maakt lokale productie mogelijk, dus nieuwe arbeidsplaatsen; geringer materiaal- en energieverbruik dan huidige productiesystemen. De globalisering wordt daarmee een halt toe geroepen. Fleurinck denkt dat dit de weg is naar duurzame jobs, waarbij de mens weer centraal staat.

 

Keynotepass Vision 3D

Hij is niet de enige keynotespreker op de 3D printbeurs annex congres in Erfurt. Adrian Lannin van Microsoft spreekt over hoe Windows 10 het 3D printen gaat ondersteunen en Peter Sander van Airbus houdt een lezing over de uitdagingen die de vliegtuigbouwer ziet voordat 3D printen industrieel inzetbaar is. De twee andere keynote lezingen komen van Francis Bitonti, een Amerikaanse designer, en Frank Cooper die 3D printen van kostbare metalen voor de sieradenindustrie bespreekt. Bezoekers van Rapid.Tech kunnen een Keynotepas Vision 3D kopen die toegang biedt tot de beurs en de keynote lezingen. Er zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar voor het volledige congres.

 

Rapid.Tech vindt 10 en 11 juni plaats in Erfurt, samen met de beurs FabCon 3D, een beurs over desktop 3D printers. Gelijktijdig is er een omvangrijk congresprogramma, gericht op verschillende industriesegmenten.

 

 

Back to top button