Applications

3D geprinte bom-replica’s redden mensenlevens

3D printen komt wel eens negatief in het nieuws als iemand met een printer een vuurwapen maakt. Het Britse 3D LifePrints zet FDM printtechnologie juist in om er mensenlevens mee te redden. De NGO print replica’s van landmijnen en ander niet ontploft oorlogstuig. Met als doel ze te gebruiken bij trainingen en voorlichting voor zowel medewerkers van explosieven diensten als lokale bevolking.

 

Brits 3DLifePrints zet FDM technologie in voor Mine Risk Education programma

Wereldwijd liggen er naar schatting alleen al 100 miljoen landmijnen die op scherp staan en die elke 20 minuten een slachtoffer eisen. De VN en ook NGO’s hebben verschillende programma’s, gericht op het detecteren van de gevaarlijke niet ontplofte explosieven en het opruimen ervan. Deze programma’s zorgen ook voor goede voorlichting aan lokale bevolkingsgroepen. Belangrijk is dan goede voorbeelden te hebben.

 

3DLifePrints

Een replica van een Russische A0 2.5 bom. 

 

Replica’s lokaal 3D printen

Hiervoor zet de Britse 3D LifePrints 3D printtechnologie in. Daarmee is men onder andere actief in Sirië, waar wordt samengewerkt met Syrian Civil Defence Force beter bekend als White Helmets. Deze organisatie is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. 3D LifePrints is een 3D print servicebureau dat gespecialiseerd is in medische toepassingen. Met behulp van subsidie van de Britse overheid, zorgt het in oorlogslanden voor replica’s van niet alleen landmijnen maar ook bommen. Deze replica’s worden gebruikt in onder andere Mine Risk Education programma’s. Een interessant aspect is dat men daarbij samenwerkt met lokale 3D printshops. Dat gebeurt om de problemen te omzeilen die men dikwijls ervaart bij het verschepen van net echt lijkende replica’s. Een file versturen levert aan de landsgrenzen minder problemen op dan een 3D geprinte replica van een complete set bermbommen. Vaak zien logistieke bedrijven en douanemedewerkers ook de replica’s aan voor gevaarlijke producten.

 

3DLife Prints levert de replica’s aan NGO’s en andere organisatie voor voorlichting en trainingsdoeleinden. 

Eigen filament ontwikkeld

In landen waar er veel interesse bestaat, zet 3D LifePrints ook eigen printfaciliteiten op. Dergelijke faciliteiten zijn er onder andere in Mali en Zuid-Soedan. De organisatie levert de replica’s onder andere aan de VN en het internationale Rode Kruis. 3DLifePrint print met een eigen filament, dat een verbetering is van bestaand PLA en ABS. Ze hebben dit filament ontwikkeld omdat de bestaande materialen minder geschikt waren voor de omstandigheden waarin ze in dit soort landen vaak gebruikt moeten worden. PLA degradeerde snel door de vochtigheid; andere modellen vervormden door de temperaturen en atmosferische omstandigheden in de landen waarin de NGO actief is.

 

Back to top button