3D printmarktTechnology

3D betonprinten verandert bouwwerf in high tech productieomgeving

3D printen biedt de bouwsector de kans om moderne productietechnieken te integreren in het bouwproces en zo een hightech-omgeving te worden. Dat zegt Theo Salet, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij is de eerste gastspreker in een caféreeks van de Wijk van Morgen, een in initiatief van Kamp C, het provinciaal centrum duurzaam bouwen en wonen in Westerlo (België).

 

Theo Salet trapt lezingenreeks Wijk van Morgen af met presentatie over 3D betonprinten

Kamp C is gestart met het in kaart brengen van 3D printen in de bouwsector. Er wordt zowel op wereldniveau gekeken naar ontwikkelingen als ook op de schaal van België en Nederland, waar interessante projecten worden bezocht. Om de brede bouwsector (van aannemers en architecten tot en met bouwopleidingen en onderzoekers) te inspireren en enthousiasmeren, start op 13 september een lezingenreeks bij de Wijk van Morgen, het open innovatie platform in de provincie Antwerpen. De Eindhovense hoogleraar Theo Sales geeft de aftrap.

 

Open innovatie met bedrijven

Als pionier in zijn vakgebied heeft Theo Salet op de campus van de TU/e samen met een consortium van bedrijven een 3D-betonprinter ontwikkeld. De bedrijven, overtuigd door Salet, investeerden samen met de TU/e een bedrag van € 650.000 in het project. Vervolgens is Salet met zijn team aan de slag gegaan en hebben ze een concept design uitgewerkt. Vanuit die basis is dan de uiteindelijke fysieke printer ontwikkeld door Rohaco en Siemens. “Beide bedrijven zijn nog geregeld aanwezig om aan de printer te sleutelen. Ze vinden deze testopstelling fantastisch en er is afgesproken dat ze er verder aan mogen werken zolang ze hun werk maar achterlaten en wij het ook mogen gebruiken”, vertelt Salet. Zijn visie hier is duidelijk: open samenwerken en delen, geen patenten of IP’s, want dat houdt innovatie juist tegen.

 

Wat doet de TU/e?

Binnen het 3D-betonprinten zijn er op dit moment twee gangbare technieken: die van de extrusie en die van het “poederbed”. Op de TU/e gebruiken ze de eerste techniek. Het doel van professor Salet en zijn team is de techniek robuuster maken en dus niet het printen van “gewone” wanden zoals Winsun in China en Dubai doet. Hun doel is om standaarden op te stellen voor het printen van constructieve elementen, om deze dan later te laten certificeren. Om dat te bereiken, maken de onderzoekers gebruik van het reverse engineering principe: als we een constructief veilig gebouw willen: hoe moeten we dan gaan printen en met welk materiaal? Wat is de viscositeit? Hoe snel moet er geprint worden? hoe snelt hecht het materiaal? Dat complexe proces willen Salet en zijn team beheersen.

 

theo salet
Theo Salet geeft eerdaags een lezing over 3D betonprinten bij de Wijk van Morgen.

Toekomst: vooral prefab

Theo Salet ziet de toepassing van 3D printen in de toekomst vooral als technologie in de prefab productie tot ontwikkeling komen. Niet alles hoeft geprint te worden: een printer zou bijvoorbeeld enkel de afwerkingen kunnen doen, of architectonische hoogstandjes en designvoorwerpen. Waar ook gedacht aan kan worden is een printer die in een gebouw de binnenindelingen en afwerking print en niet het constructieve. Het is dus nog niet duidelijk op welke manier een 3D-printer zal ingezet worden binnen het bouwproces, maar dat 3D-printen ook zijn weg zal vinden naar de bouwsector staat vast.

Heb je Interesse in innovaties binnen de betonsector? In het najaar organiseert de Wijk van Morgen een caféreeks over dit onderwerp. Theo Salet brengt op 13 september de reeks op gang. Hij spreekt over wat volgens hem wel eens “the next big thing” in de bouwsector kan zijn. Inschrijven voor de lezing kan hier.

 

Back to top button